Жители на Баня вече проявяват интерес към въведените в клона на Български пощи в града безплатни електронни административни услуги, разказа пред БТА началникът на станцията Евгения Чолакова. Инициативата предлага 39 услуги за гражданите и е разработена в сътрудничество с Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Към момента шест станции в страната участват в пилотния проект. 
Двама души попитаха за еднократната помощ за първокласници и осмокласници, но очакваме хората, които получават помощи за отопление, да се възползват от услугите, каза Чолакова. Приемаме документите от гражданите, сканираме, подготвяме ги и ги изпращаме в готов вид електронно на съответната агенция, обясни началникът на станцията. "За да подадат документи в агенциите за социално подпомагане и по заетостта жителите на Баня трябваше да ходят до Карлово или Пловдив. Има хора, които не могат да пътуват или да подават електронно документи и тези услуги са в тяхно улеснение", отбеляза Чолакова.
Безплатните административни услуги в клонове на Български пощи се предлагат от вчера. Сред тях са заявяване на целева помощ за отопление, издаването на служебна бележка за удостоверяване на регистрация на търсещо работа лице и отпускане на еднократна помощ при раждане на дете. Инициативата се изпълнява съвместно с Министерство на електронното управление и е първа стъпка към проекта „Дигитална трансформация на Български пощи и предоставяне на комплексни услуги“. Общата инвестиция е от над 100 млн. лева и е по Националния план за възстановяване и устойчивост. С тези средства ще се извърши обновителен ремонт на над 500 станции, а над 68 млн. лева  ще бъдат инвестирани за модернизация и дигитална трансформация на цялата клонова мрежа.
Населението на град Баня е около 4000 души, но има и много почиващи, които също ползват услугите на пощата, в която работят двама служители и един пощальон. Заплащането на пощенските служители е ниско за всички услуги, които предлагаме, коментира Чолакова, която работи в Български пощи от 29 години и има основно брутно възнаграждение малко над минималната работна заплата. Според нея в пощенските клонове се извършват също парични преводи, плащане на битови сметки, вноски по кредити, приемат се и се изпращане писма и колети. Тя отбеляза, че пощенският клон се нуждае от ремонт и изрази надежда да има средства за него.