С двудневен маратон на духовата музика в Берковица ще бъде отбелязана 120-тата годишнината от създаването на първия духов оркестър в града, съобщиха от местната община.
Фестивалът ще бъде на 4 и 5 септември, като в него ще участват около 15 духови оркестъра от България и Сърбия. Очаква се в голямата балканска веселба да участват хиляди хора от цялата страна – любители на духовата музика. Фестивалът ще представи по атрактивен начин многогодишните традиции на Берковица, на България и Сърбия в областта на духовите оркестри.
Музикантите ще дефилират с музика по централните улици на Берковица и ще изнасят концерти на централния площад „Йордан Радичков“. От българска страна ще участват Берковската духова музика, оркестър „Карандила“ – Сливен, Литаковската духова музика, Монт мюзик – Монтана, Гложенската духова музика, Духова музика „Заедно“- Троян, оркестър „Туба брас бенд“, Младежки духов оркестър от Сандански, Брас бенд ромален и т.н. Ще има и гостуващи оркестри от Сърбия. Организатори на проявата са община Берковица и Берковската духова музика.