Хърватският премиер Андрей Пленкович за първи път снощи коментира забраната на  на сръбския президент Александър Вучич да посети Ясеновац и каза, че визитата ще се състои, "когато й дойде времето", предаде информационният сайт Индекс.
След заседание на председателството на управляващата партия Хърватска демократична общност Пленкович посочи, че посещението на Вучич не може да бъде частно, защото това има своите политически импликации.
Системата от лагери на смъртта Ясеновац е създадена през август 1941 година. Лагерът се е намирал на 60 км от Загреб, на територията на Независимата хърватска държава. Ясеновац е бил наричан "Балканският Освиенцим". Там са загинали около 700 хиляди души - евреи, сърби, роми.
Вучич заяви по-рано, че три пъти е поискал да посети Ясеновац, първия път още на 2 септември 2021 г. Пленкович каза, че тези твърдения трябва да се проверят, както и че Хърватия неофициално е научила за желанието на Вучич да направи посещението в неделя, но не е било направено официално заявление.
"Каквото и да е желанието това да стане дискретно, това не е частно посещение. Това е нещо, което има своите политически импликации. Казахме, че сега не е моментът, нито методологията е правилна. Когато дойде времето и когато се създадат условия, може да разговаряме за това", каза премиерът.
"Имате президент и трябва да държите сметка за това, независимо колко са трудни отношенията, а да припомня и за великосръбската агресия срещу Словения, Хърватия и Косово. Това не беше преди 150 години, а преди едва трийсетина." 
Хърватският премиер нарече реакцията от Белград "мълниеносна, истерична", не само на управляващите, а и на медиите. Той добави, че знае за инициатива на Вучич да дойде на посещение в края на февруари, началото на март тази година.
"Тогава казахме, че не е моментът за такова посещение. След това вече не сме имали контакти, нито сме обсъждали тази тема", каза Пленкович.
Премиерът спомена и сръбския министър на вътрешните работи Александър Вулин.
"Мисля, че обявиха Вулин за нежелана личност, когато по подобен начин се опита да доведе войници в Ясеновац. Ако искат да работят конструктивно, ако искат ситуацията да се нормализира, трябва да приемат европейски маниери. Добър ден, бихме искали да дойдем, кога е удобно, има ли подходящ момент? Не може да идвате в държавата, когато и както на някого му се прииска", каза Пленкович.
Важно е да се отнасяме с уважение в отношенията помежду си, добави той.
"Държавите комуникират, както и хората. Когато някой идва на посещение, той първо се обажда и го казва. Същият вид комуникация трябва да го има и между държавите. Тук това не бе направено по съответния начин. Всяко посещение, което може да има политически последици, трябва да се договори внимателно", каза Пленкович.
Той добави, че изглежда смешно, когато се пише, че хърватското правителство е усташко (както го бе нарекъл сръбският министър Вулин) и посочи, че "би било добре всеки, който има амбиции за Европа, да изпусне топката".
Пленкович обяви, че разговорите по тази тема ще продължат, когато страстите поутихнат.
След заседанието на външните министри на ЕС хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман отново коментира забраната за посещението на Вучич. Той каза, че Хърватия не може да повярва, че забраната на посещението е "предизвикало такава истерия и нервност в Сърбия".
На въпрос какво мисли за приказките за ревизионизъм, Гърлич Радман отговори, че това всъщност се отнася за сръбския министър Вулин, който каза, че Западните Балкани могат да бъдат стабилни само ако всички сърби живеят в една държава.