Имаме сериозно желание да направим редовно правителство, нямаме никакво намерение да имитираме преговори, да тупаме топката, очаквайки избори, заяви председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова в началото на разговорите в Народното събрание с "Продължаваме Промяната" (ПП) за съставяне на правителство с третия мандат.
Вие сте водещата сила, очакваме от вас да ни предложите министър-председател, обърна се тя към представителите на ПП.
Допълнителна политическа криза не трябва на България, заяви съпредседателят на ПП и премиер в оставка Кирил Петков. Той отбеляза, че има 22 закона, които трябва да бъдат приети в следващите месеци във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.
Нинова посочи, че днес ще потърсят и другите партньори от досегашната коалиция и че се надява накрая и четирите формации да седнат на масата за преговори на основата на изработената вече програма.
Лидерът на БСП отчете, че целта, която си е поставило в началото настоящото правителство и мнозинство - да преведе България през зимните месеци, е изпълнена. Оставяме страната във финансова стабилност, икономически растеж и с много силна социална политика, с близо 22 млрд. лева подпомогнахме семействата, домакинствата, млади, възрастни хора, работници, посочи тя. Нови предизвикателства ни чакат, затова смятаме да положим необходимите усилия за правителство и да има парламент, който да взема решения, отбеляза Нинова. 
Премиерът в оставка Кирил Петков също отбеляза, че в последните месеци са работили много конструктивно и са постигнали много в социалната политика. По думите му такова повишение на пенсиите не се е случвало в последните десет години. Той коментира, че когато говорят за социална политика и антикорупционна политика, това е едно и също. Големият конфликт беше къде отиват парите на българите, които събираме с данъците, посочи Петков. Той благодари за възможността да говорят за политики и отбеляза, че програмата, около която са се обединили, е много важна за тях, като първа точка е законът за КПКОНПИ, заедно с избора на Бойко Рашков.
В преговорния екип на БСП са, освен лидерът Корнелия Нинова, председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и заместник-председателите на БСП Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.
От страна на "Продължаваме Промяната" в срещата участват лидерите на ПП - премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров и Никола Минчев.
Вчера президентът Румен Радев връчи на "БСП за България" третия проучвателен мандат. На излизане от сградата на президентството лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че още на следващия ден ще започнат консултации с досегашните си коалиционни партньори в опит за съставяне на нов кабинет, като първи ще бъдат поканени "Продължаваме Промяната".