Основният опозиционен лидер в Шри Ланка Саджит Премадаса се оттегли днес от участие в президентските избори в полза на бивш министър от управляващата партия, предаде Франс прес.
Само няколко минути след официалното обявяване на кандидатурите Премадаса написа в Туитър, че "за благото на страната си, която обича, и народа, който много цени", неговата партия ще подкрепи Далес Алахаперума за президентския пост, след като бившият президент Готабая Раджапакса подаде оставка миналата седмица.
Трима кандидати бяха посочени днес от парламента на страната за нов държавен глава. Изпълняващият длъжността президент Ранил Викремесингхе ще се изправи в таен вот утре в парламента срещу бившия министър на образованието Далес Алахаперума, подкрепен от основната опозиционна партия, и лидера на левицата Анура Дисанаяка.
Викремесингхе, който е бил министър-председател шест пъти, има подкрепата на партията на вече бившия президент Раджапакса.
Двайсет и две милионният остров страда от края на миналата година от сериозен недостиг на продукти от първа необходимост поради липса на държавни средства в чужда валута, с които да финансира вноса на стоки и суровини.
Шри Ланка обяви в средата на април дефолт по външния си дълг, който възлиза на петдесет и един милиарда долара, и сега преговаря с Международния валутен фонд за евентуално рефинансиране.