Изнесени дежурства и гасене на горски пожар са били част от задачите пред първата група пожарникари, участвали в български модул в Гърция. Това каза за БТА ст. инспектор Валентин Василев от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград, който бе ръководител на първата група. 
Шестнадесет български пожарникари заминаха в началото на юли за Лариса, Гърция, като българският модул бе изпратен по линия на Европейския съюз за обмяна на експерти. Това е пилотен проект, който досега не е практикуван в ЕС и за пръв път се прави, не само за горски пожари, а и изобщо всякакъв вид бедствия, произшествия и извънредни ситуации, посочи ст. инспектор Василев. 
Още с пристигането групата е трябвало да се впише в службите за спешно реагиране, като за целта са дислоцирани в една от трите противопожарни служби в Лариса. Задачите са били осъществяване на дежурства и оперативни задачи на база организацията по превенция на горските пожари в южната ни съседка. 
„Извършвахме обход, който те правят ежедневно на база кодовете за опасност, които всеки ден се актуализират от тях за опасност от възникване на горски пожари.“, посочи ст. инспектор Василев. 
Дежурствата са изнесени, ежедневно се обикалят райони, в които опасността от възникване на пожари е висока, като целта е възможно най-бърза реакция, в случай на възникване на пожар. 
Климатът и растителността там предполагат развитието на такива пожари, които, ако не се реагира веднага и не се ликвидират още в първоначалното им възникване, обикновено се разрастват до доста големи пожари и се налага ползването на летателна техника за гасене, каза за БТА ръководителят на първата българска група. 
Българските пожарникари реагират на един сигнал за горски пожар на около 30 км от Лариса за 15-дневния период, в който са дислоцирани в Гърция. 
„Посетен беше от нашите служителите и трите автомобила, с които сме там, с трите екипа. Координацията премина под ръководството на местния ръководител на оперативните действия, който беше регионалният директор там.“, посочи ст. инспектор Валентин Василев. По думите му огнената стихия е обхванала около 30-40 декара, а бързата реакция на пожарникарите е спасила 60 декара маслинови насаждения и още толкова бадемови. „Пожарът беше така доста буен, доста бързо се развива, нещо нехарактерно за нашите ширини тук, в България.“, посочи той. 
Ст. инспектор Василев допълни, че гръцките пожарникари са много добре подготвени за реакция на такива пожари, а през лятото цялата им дейност е насочена по реагиране в най-кратък момент при сигнали за пожари в горски масиви. За целта дават дежурства с изнесени екипи и техника на възлови места. 
Българската група е имала офицер за връзка, който е осъществявал връзката между тях и гръцкия координационен център и регионалният директор на пожарната служба, под чието разпореждане нашите пожарникари са получавали задачите.
Българският модул е част от инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“. Идеята се осъществява за пръв път и е по Програмата за обмен на експерти в рамките на механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Целта е превантивна – предварително съсредоточаване на сили и средства в страната, където всяка година възникват големи горски пожари. 
България участва със създадения през 2018 г. Модул за гасене на горски пожари, който е преминал процес на сертификация в Европейския резерв за Гражданска защита през 2019 година. В момента в южната ни съседка е втората група от българския модул, която ще остане там до края на юли 2022 г.