Риши Сунак се превръща във фаворит на изборите за нов лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия на мястото на Борис Джонсън. 
Бившият министър на финансите, чиято оставка по-рано този месец даде тона за надигане на вълната на вътрешнопартийно недоволство срещу Джонсън, принудила премиера да обяви, че се оттегля, получи най-много гласове и на трите досегашни тура от надпреварата, всеки път оставяйки след себе си държавната министърка за търговската политика Пени Мордонт на второ място и министърката на външните работи Лиз Тръс на трето. 42-годишният Сунак има всички шансове да стане първият министър-председател на Великобритания от индийски произход. Основната интрига на сегашните предварителни гласувания е кой ще е съперникът на бившия финансов министър в същинската надпревара - 49-годишната Мордонт или Тръс, която навършва 47 години на 26 юли.
Британските консерватори избират свой нов лидер на мястото на Борис Джонсън, който на 7 юли обяви, че се оттегля, на фона на нарастващото вътрешнопартийно недоволство срещу него след поредицата скандали, в които той се оказа замесен. На третия тур вчера Сунак бе подкрепен от 115 консерватори от Камарата на общините. На второ място остана Мордонт с 82 гласа. Трета е министърката на външните работи Лиз Тръс, която получи подкрепата на 71 депутати от долната камара на британския парламент.
На четвърто място се класира бившата държавна министърка по въпросите на равнопоставеността Кеми Бейдънок с 58 гласа.
От надпреварата отпадна депутатът Том Тугендхат, който, както се очакваше, остана последен. Председателят на комисията по външните работи към Камарата на общините получи подкрепата на 31 свои колеги.
Сега гласуват 358-те депутати консерватори в Камарата на общините. Най-късно до 21 юли трябва да останат само двама кандидати. След това около 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат единия от тях за нов лидер на формацията. Името му ще бъде обявено на 5 септември. Той на практика със сигурност ще стане и следващият британски премиер, тъй като консерваторите имат абсолютно мнозинство в долната камара на парламента. И ако достигането на Риши Сунак до финалната надпревара бе смятано за почти сигурно още миналата седмица, то тогава за фаворит за краен победител бе считана Пени Мордонт.
Проучване, проведено от ЮГав сред близо 900 партийни членове, показа миналата седмица, че Мордонт би победила всеки от останалите кандидати на общото гласуване, отбелязва Ройтерс. Тя имаше огромна преднина пред Сунак, който се представяше лошо срещу почти всички други претенденти, и букмейкърите й отреждаха най-големи шансове.
В четвъртък миналата седмица "Бет365" (Bet365) предлагаше коефициент 1,66 за Мордонт, тоест оценяваше шансовете й на около 60 процента. Сунак бе втори, според тази водеща британска букмейкърска къща, но с коефициент 4,33 - вероятност от порядъка на 20 процента. Шансовете на министърката на външните работи Лиз Тръс бяха оценени на около 15 процента - коефициент над шест.
При това Сунак и Мордонт бяха смятани за почти сигурни финалисти - коефициент само 1,25 или шанс от порядъка на 80 процента. Лиз Тръс бе трета и в това отношение, с коефициент 2,50, т. е. вероятност под 40 процента. 
За четири дни обаче нещата се промениха. Сунак вече е фаворит за краен победител според "Бет365", с коефициент 1,90 или вероятност от близо 50 процента. Лиз Тръс е втора с коефициент 3,25, т. е. шансовете й са оценени на около 30 процента. Пени Мордонт вече е едва трета с коефициент 5,50, което означава вероятност под 20 процента. 
Последният кандидат - Кеми Бейдънок, остава далеч назад с коефициент 17, т. . нищожен шанс от няколко процента. По всяка вероятност именно тя ще отпадне на предстоящия днес четвърти тур от гласуването - коефициентът за това е оценен само на 1,16, т. е. около 85 процента вероятност.
Що се отнася до това кои двама претенденти ще стигнат до финалното гласуване, в което ще участват редовите тори, единият от тях на практика със сигурност е Риши Сунак, поне според букмейкърите - "Бет365" предлага коефициент от 1,02, т. е. шанс от близо 99 процента. Лиз Тръс обаче вече е фаворит за другото място, с коефициент 1,61 или вероятност от порядъка на 60 процента. Шансовете на Пени Мордонт са оценени на около 40 процента - коефициентът за нея е 2,25.
Какво промени съотношението на силите в надпреварата?
В началото Пени Мордонт бе смятана за фаворит. Върнън Богданър, преподавател по управление в Кралския колеж в Лондон изтъкна като предимство на Мордонт факта, че тя не привлича много внимание. "Никой не знае какви са нейните възгледи и затова човек може да й припише собствените си схващания", каза той пред в. "Ню Йорк таймс".
Тим Бейл, професор по политика в лондонския университет "Кралица Мери", коментира, че Мордонт "от една страна, не може да бъде обвинена в нелоялност, а от друга, е достатъчно дистанцирана от Джонсън, защото играеше толкова второстепенна роля в правителството, че не е опетнена поради асоцииране с него". 
За сметка на това Лиз Тръс е смятана за представителя на лагера на Борис Джонсън и съответно получи неговата подкрепа, отбелязва Франс прес. Първоначално това бе смятано за пречка, но впоследствие се оказа, че й дава сериозни шансове да елиминира Пени Мордонт на, както се очертава, решаващия пет тур утре. 
Британският премиер е убеден, че бившият финансов министър е чакал своя час от месеци, преди да подаде оставка на 4 юли и да ускори падането му от власт - нещо, което привържениците на Риши Сунак отричат, посочва Франс прес.
Съответно Лиз Тръс и Сунак са на нож от началото на надпреварата. Двамата впрочем се отказаха да участват в планирания за тази вечер трети телевизионен дебат между кандидатите поради опасения, че разгорещените спорове и изваждането на показ на разногласията между водещите консерватори може да застрашат парламентарното мнозинство на партията. В крайна сметка телевизия "Скай нюз" реши изобщо да отмени дебата.
Що се отнася да новия фаворит в надпреварата Риши Сунак, той е спечелил дебата в неделя вечерта, според проучване на института "Опиниум" сред зрители. Освен това бившият финансов министър е популярен в Консервативната партия. 
Лагерът на Борис Джонсън обаче по всяка вероятност ще се опита да спре Сунак. По време на кампанията неизбежно бе повдигнат и въпросът дали редовите тори са готови да приемат човек от индийски произход за нов партиен лидер. Той остава с открит отговор.