Китайската експозиция към американския дълг падна под 1 трилион долара за пръв път от 12 години насам, съобщава Си Ен Би Си. Като причина за това се посочва ръстът на лихвите, който прави американските облигации по-малко атрактивен актив.
Като продължение на традицията на спад, започнала в началото на 2021 г., китайското портфолио от американски книжа намаля до 980,8 милиарда долара, сочат данни на американското министерство на финансите. Снижението е с около 23 милиарда долара спрямо април и с близо 100 милиарда долара, или 9 на сто, на годишна основа.
В резултат на това към момента най-голям владелец на американски дълг става Япония, която държи книжа за 1,2 трилиона долара.
Основна причина за намалелия китайски интерес към американския дълг е политиката на Управлението за федерален резерв за повишаване на лихвените проценти. Когато лихвите по облигациите растат, цените падат, което води до загуби за инвеститорите и те предпочитат да продадат облигациите преди падеж, обяснява Си Ен Би Си.
Спадът обаче е и част от политиката на Пекин да разнообрази портфолиото си от чужд дълг.