Все още не ремонтираме украинска военна техника, тъй като продължават разговорите с украинската страна на равнище фирми. Това съобщи в интервю за Нова телевизия министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. „Самата координация е малко по-голяма и още не са приключили разговорите, но категорично имаме капацитет и въпросът е кога точно ще стигнем до времето, когато ще започне ремонтът“, обясни той.  
Драгомир Заков коментира и информацията, че Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на авиоремонтните предприятия „Терем – Летец“ и „Авионамс“. 
„Вчера в рамките на деня получихме имейл от руска страна, че са изпратили писмо на „Терем“ и че предвид санкционния режим срещу Русия те не могат да изпълняват някои от задълженията си“, отбеляза министърът на отбраната в оставка. Според него това е странна реакция от руска страна, тъй като се посочва, че не могат да пътуват руски експерти, за да обслужват лицензите. Досега те не искали да пътуват, така че никой не им е отказвал, уточни той.  
По думите му някои от мотивите, които се излагат в писмото, са реално несъществуващи. „Това е част от политическо решение в Москва“, коментира Драгомир Заков. Според него нашите предприятия имат достатъчно сериозен капацитет, за да се справят и без това обслужване. 
По-големият проблем, според министъра, е с пазара за резервни части, а не с лицензите. „При всички случаи трябва да търсим бърза модернизация и освобождаване от подобна зависимост“, заяви Драгомир Заков. 
Той отбеляза още, че отново би заел поста на министър на отбраната, ако бъде сформиран нов кабинет в рамките на този парламент. „Ако дойде предложение от „Продължаваме промяната“, че в нов кабинет ще се разчита на моята експертиза, ще го приема“, посочи Драгомир Заков. По думите му трябва да се търси консенсус за коалиция след връчването на третия проучвателен мандат на БСП. „Трябва да се научим на коалиционна култура – как се гради консенсус и как се защитават основните приоритети на България“, каза Драгомир Заков.