Интервюта с част от "духовните хора на България" е включила в своята новоиздадена публицистична книга "С върха на перото" Татяна Любенова. Тя е едно от известните лица в културния живот на Плевен – поетеса, журналист, а от няколко години и уредник в арт център "Къща на художниците".
"С върха на перото" беше готова много отдавна, но си изчака времето, защото преди нея трябваше да бъде издадена една по-важна за мен книга, свързана с унищожението на българската индустрия - "Походът на еничарите", разказа в интервю за БТА по повод премиерата на книгата Татяна Любенова. 
Сега тя е събрала журналистически материали в памфлетна форма от своя активен период като журналист от 2006 до 2010 г., както и интервюта с известни български личности. 
"Преди "С върха на перото" издадох друга подобна книга "Белези от българското време" с 16 интервюта със забележителни българи. И сега новата ми книга е своеобразно продължение. Включила съм мои интервюта с Николай Хайтов от 1986 г., с режисьора Георги Дюлгеров, с когото разговаряме за българското кино, с акад. Благовеста Касабова, с която обсъждаме съдбата на българската литературна критика, с писателя Пелин Пелинов, който издаде много ценна пенталогия, посветена на времената на Балканските войни и Първата световна война", отбеляза Любенова. 
В книгата материалите са подредени в хронологически ред. "Темите, които съм подбрала са такива, каквито и днес биха звучали по същия начин. Сред тях е тази за съсипването на българското образование, което вече не учи децата на родолюбие, а ги отродява. Това е мой материал отпреди 15 години, но за съжаление, звучи и днес по същия актуален начин. Засягам и темата за унищожаването на селското стопанство, което доведе до това да се съсипят цели български села, в които имаше и спортен, и културен живот", подчерта Любенова.
"В известна степен тъгувам по миналото, защото хората имаха възможност за спокоен живот, за истинско здравеопазване, не ги ограбваха и лъжеха така, както се случва днес. Вярно, имало е идеологически неща, които всички са ни дразнели. Но аз във времето разбрах едно много важно нещо – всяка власт е тоталитарна. Няма такава власт, която да не упражнява насилие върху поданиците си, за да може да налага своите идеи, правила и начини на живеене. Аз не обвинявам нито тази, нито онази власт. Те си приличат безкрайно в начина, по който обикновеният човек е мародерстван от власт", казва още авторката на "С върха на перото".  
Тя сподели, че всеки читател ще намери по нещо за себе си в нейната книга. "В памфлетните материали хората ще видят себе си, защото в тях са засегнати теми от ежедневието. А от интервютата се надявам да научат много интересни неща, защото те са направени с част от духовните хора на България и когато ги четем, ние изясняваме за себе си някои въпроси", добави Татяна Любенова.