Олимпийският шампион Мутаз Еса Баршим от Катар спечели безпрецедентна трета поредна титла на скок височина на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ).
Катарецът не допусна фаул на всички височини и взе златото с 2.37 метра, най-добро постижение в света за годината.
Световният шампион в зала от Белград 2022 Санхьок У (Република Корея) постави национален рекорд с 2.35 метра и се класира втори, а Андри Проценко (Украйна) е бронзов медалист с 2.33.
Преди година Баршим раздели олимпийската титла с Джанмарко Тамбери (Италия). В Юджийн италианецът направи шоу за публиката, но не успя да достигне стълбичката и остана четвърти. 30-годишният Тамбери имаше затруднения на 2.30 метра, височина, която премина от трети опит. На 2.33 му трябваха два опита за успех и така Проценко го изпревари в спора за бронза.
След като вече бе шампион 31-годишният катарец направи един опит на 2.42 метра за рекорд на шампионатите, но без успех.
Това бе трета титла за Баршим след домакинския му триумф в Доха 2019 и победата в Лондон 2017. 
"Целта за мен беше златен медал, ако дори световният рекорд е единственото нещо, което все още ми липсва. Три поредни златни медала в света са нещо, което никога не е правено досега. Чувствам се, че вече имам име в нашия спорт, но никога не съм бил смятан за най-великия в дисциплината", каза скромният катарец, който има още две сребърни олимпийски медала и един от световен шампионат.
Олимпийската шампионка и световна рекордьорка на троен скок Юлимар Рохас (Венецуела) очаквано взе златото в Юджийн, което също е трето поредно за нея.
Рохас спечели с 15.47 метра, най-добър резултат в света за сезона. Тя започна с 14.60 в първия опит, след това записа 15.47. Последва скок от 15.24 и два фаула. В последното си появяване в сектора Рохас направи най-дългия си скок, но не успя да стъпи на дъската за отскачане и постигна 15.39.
Това е трета световна титла на открито за 26-годишната венецуелка, която обаче не успя да подобри рекорда на шампионатите на Инеса Кравец (Украйна) от 15.50 от Гьотеборг 1995.
Сребърният медал, както и преди три години в Доха 2019, взе Шаниека Рикетс (Ямайка), която постигна 14.89 в първия си опит, а бронзът е за Тори Франклин (САЩ) с 14.72, която донесе първо отличие на родината си в тази дисциплина за радост на местните фенове.
"Това е специално състезание за мен. Исках да направя по-дълъг скок, но съм щастлива да се върна на този красив стадион, да видя публиката. Дойдох с цел да се доближа до световния си рекорд. Вятърът повлия на бягането ми. Опитах се да се приспособя, но най-важното беше да спечеля медала и да остана постоянно над 15 метра", каза световната шампионка.