Британският медиен регулатор "Офком" (Office of Communications) обяви днес, че руският тв канал АрТи (бивш: "Раша тудей") не е отразявал безпристрастно въоръжения конфликт в украинския регион Донбас, предаде Ройтерс.
"Според "Офком" тези нарушения са били сериозни и повтарящи се и ние ги смятаме за основание за налагането на законови санкции", се казва в съобщението на регулатора, който през март лиши АрТи от лиценз да излъчва в кралството. Тогава ведомството се позова на връзките между АрТи и Кремъл и на това, че медията се финансира от руската държава.
Нарушенията, установени от "Офком", са свързани с отразяването на боевете в Източна Украйна в края на февруари и март след 29 разследвания по външни и вътрешни сигнали. По повод заключванията на британския медиен регулатор от АрТи казаха, че те се огласяват месеци след отнемането на лиценза, тоест това е "съдебен процес след присъдата", посочи Ройтерс.
ТАСС допълни, че в доклада на Офком с обем 525 страници са посочени 29 нарушения в периода от 27 февруари до 2 март тази година, когато АрТи още е имала право да излъчва в Обединеното кралство.