Етиопката Готитом Гебресласе спечели титлата в женския маратон на световното първенство по лека атлетика в Юджийн, САЩ. Тя измина 42-километровата дистанция за 2 часа, 18 минути и 11 секунди, което е нов рекорд на световните първенства. Досегашното върхово постижение се държеше от британката Пола Радклиф, която спечели световната титла през 2005 година с резултат от 2:20:57 часа.
Милица Мирчева, която е единствената българска лекоатлетка на световния шампионат, завърши на престижното 15-о място с резултат от 2 часа, 30 минути и 20 секунди. 28-годишната Мирчева остана само на 57 секунди от националния рекорд, който постави през май тази година в маратона на Копенхаген.
За 27-годишната Гебресласе това е първи медал от голямо първенство и една от най-престижните и победи заедно с тази в Берлинския маратон през миналата година. Тя дублира успеха на Тамират Тола, който спечели за Етиопия титлата в мъжкия маратон, също с рекорд на световните първенства.
До 40-ия километър Гебресласе бягаше рамо до рамо с кенийката Джудит Корир, но в заключителния етап от състезанието бе много по-свежа от съперничката си. Корир все пак не се отказа да гони етиопката и финишира на втора позиция с изоставане от девет секунди. 
Бронзовото отличие стана притежание на състезаващата се за Израел Лона Салпетер, която финишира с време от 2 часа, 20 минути и 18 секунди. Челната шестица се допълни от Назрет Велду от Еритрея, американката Сара Хол и кенийката Анжела Тануй.
На старт в днешния маратон застанаха общо 40 бегачки.