Решението за сключването на договора - същото за което завеждали иск срещу мен, е на Съвета на директорите. Тоест, ако "Кинтекс" завежда дело срещу мен, следва да заведе и срещу председателя на Съвета на директорите Анита Великова, която и преди, и сега е на този пост. Тя е сложила подписа си под това решение. Това казва бившият изпълнителен директор на дружеството Александър Михайлов в прессъобщение, получено в БТА. По-рано днес от Министерството на икономиката и индустрията информираха, че "Кинтекс" е внесъл осъдителен иск срещу Михайлов. Той е на стойност 920 721,12 лв. и е за причинени вреди от дейността му като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Михайлов е заплатил с тях два пъти за една и съща дейност, посочиха от ведомството.
Михайлов заявява още, че средствата са платени за реално свършена работа (установена с документи), приета от служители на "Кинтекс", които и към момента са на работа в дружеството.
Според Михайлов в дъното и на този казус стои прекратения от него договор с "една определена офшорна компания, по която бяха изплатени около 10 млн. лв.", преди той да бъда назначен за изпълнителен директор на "Кинтекс". "Бях освободен дни след като официално заявих, че по този договор повече няма да се плаща. Сега Корнелия Нинова и подопечното й предприятие "Кинтекс" твърдят, че този договор не е бил прекратен и е дублиран. Тоест, явно подготвят нови плащания по него", коментира бившият изпълнителен директор на "Кинтекс".
Александър Михайлов бе начело на "Кинтекс" от 27 октомври 2021 г. до 10 май 2022 г., когато бе отстранен от поста. Още през юни ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) сезира прокуратурата за щетите, причинени на "Кинтекс" от уволнения директор, напомниха по-рано днес от икономическото министерство, като допълниха, че тогава новото ръководство на дружеството направи ревизия на всички договори, сключени от него. Установено бе, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, Михайлов е сключил договор и е изплатил сумата на посредник за услуга, за която фирмата вече е имала същия сключен договор, посочиха още от ведомството.
Михайлов пита министър Нинова дали е вярно, че ВМЗ забавя доставката към "Кинтекс" на стока по договор с азиатски клиент, както и дали е вярно, че тези изделия са най-ползваните във войната в Украйна.