Десет години от терористичния акт на летище Бургас бяха отбелязани с възпоменателна церемония и запалени свещи. През 2012 година, на днешната дата, терорист взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса – българският гражданин Мустафа Кьосев. При инцидента 35 души бяха ранени.
Сред хората, дошли днес да почетат паметта на загиналите при атентата, са посланикът на Израел в България Йорам Елрон, посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Стойко Танков, директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Калоян Калоянов, генерал Венцислав Мутафчиийски - началник на ВМА, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, народни представители, близки на загиналите.
Труден, тежък и трагичен момент, но това събитие показва, че тероризмът няма да победи, каза Йорам Елрон, посланик на Израел в България. Той отбеляза, че броят на израелските туристи у нас се е увеличил и с това хората показват, че не ги е страх.
Какъвто и паметници да изградим, това по никакъв начин няма да намали болката в сърцата ни, беше изключителен шок за всички нас, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Въпреки болката и мъката, използвам тази трибуна да благодаря на всички, които се отзоваха и направиха невъзможното загиналите да не бъдат повече от шестима, добави Николов.
На помена присъства и бащата на загиналия български гражданин. Ахмед Кисьов не успя да сдържи сълзите си и промълви, че времето не лекува и болката продължава да е силна.
(следва)