Двукратният олимпийски шампион от Токио 2020 Ламонт Джейкъбс (Италия) обеща да се върне по-силен, след като беше принуден да се оттегли от полуфините на 100 метра на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ) заради контузия на бедрото.
Роденият в Тексас 27-годишен спринтьор шокира света, когато миналия август стана първият италианец, спечелил златото на 100 метра от олимпийските игри, преди да добави втора титла с щафетата на 4 по 100 метра.
Италианецът имаше малко стартове след  Игрите в Токио заради контузия, но все пак пътува до Орегон в търсене на първия златен медал на Световното първенство, само за да се оттегли от съботния полуфинал.
"Беше болезнен избор. Исках да бъда в Юджийн и да се изправя срещу съперниците си на всяка цена", написа Джейкъбс в Инстаграм.
"Няма нищо, което да обичам повече от това да се състезавам.  Аз съм боец и с този дух реших да не пропускам Световното първенство. Но сега, за да не рискувам по-сериозна контузия, трябваше да отложа предизвикателството за следващите важни състезания, след пълното ми възстановяване. Обещавам на италианския народ и на моите фенове, че ще направя всичко възможно, ще продължа да мечтая и ще се върна по-силен", добави той.
В негово отсъствие, олимпийският вицешампион Фред Кърли триумфира в изцяло американски подиум, което се случва за първия път от 1991 година.