В Пловдив и областта са установени за десет дни 36 пияни, 12 дрогирани и 27 неправоспособни шофьори. Нарушенията са констатирани в рамките на специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Пловдив.
Засиленият контрол започна на 7 юли и е с цел предотвратяване на управление на МПС от водачи без правоспособност, както и употребили алкохол, наркотични вещества или техни аналози.
До 17 юли полицейските екипи са проверили общо 7557 моторни превозни средства и 9562 шофьори и пътници. Съставени са 2234 фиша и 692 акта за установени административни нарушения. Деветима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани с технически средства.
По време на проверките са връчени и 1731 електронни фишове, както и 74 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка.
Според междинните резултати от операцията, обработени в дирекцията до 15:00 часа днес, сред най-честите констатирани нарушения са преминаване на  червен светофар – 33, неправилно изпреварване – 27, отнемане на предимство на ППС – 12 и отнемане на предимство на пешеходец – 10.
Статистиката сочи, че в периода от 7 до 18 юли срещу заловени от полицията нарушители са започнати 30 бързи производства.