Великобритания е обхваната от невиждана гореща вълна, като метеорологичната служба на страната предупреждава за температури до 43 градуса. Оттам съобщават, че днешният ден "може да е най-горещият в историята", а утре термометрите може да поставят нови рекорди, пише на уебсайта си в. "Дейли Телеграф".
Заради екстремното време някои училища бяха принудени да затворят. В железопътния транспорт бяха въведени ограничения за скоростта, включително в Глазгоу, където лимитът на едно от най-натоварените трасета в Шотландия вече е само 32 км/ч.
Здравните служби на Острова предупреждават за риск от влошаване на здравето и дори смърт, който не застрашава само високорисковите групи, а и хора без здравословни проблеми. През миналата година жертвите на горещините в страната са били 1634, а през 2020 г., когато температурите са достигали 37,8 градуса - 2556. Вече има три смъртни случая - две деца на 13 и 16 години, и мъж на 50 г., които са се удавили - едно от децата - в река, а другите двама - в басейни. Аварийните служби отправиха апел да не се търси разхлада в опасни водоизточници.
Кметът на Лондон Садик Хан поиска незабавно оттегляне на премиера Борис Джонсън заради отказа му да свика среща на комитета за справяне с извънредни ситуации "Кобра".
Западна Европа е обхваната от невиждана гореща вълна. Освен Обединеното кралство, Франция също е в плен на високите температури. Отново там, както и в Гърция, Португалия и Испания, бушуват и пожари, които вече унищожиха хиляди хектари и принудиха стотици жители да се евакуират от домовете си.