Рисунка, струваща 450 хиляди евро, за която се предполага, че е на Пабло Пикасо, е била конфискувана в началото на юли на летището в Ибиса, на Балеарските острови.  Открита е била в куфар на пътник, заподозрян в контрабанда, съобщават днес испанските митници, предаде Франс прес.
Творбата от 1966 г., наречена "Три персонажа", е открита на 5 юли в пътник, пристигнал от Швейцария, опитал се да я внесе в Испания, без да я декларира, се казва в  изявлението на митническите служби.
При разпита, проведен от испанските митничари, уведомени предварително от швейцарските си колеги за транспортиране на произведение "при съмнителни обстоятелства", преносителят на рисунката е уверил, че става дума за копие и е представил фактура на стойност 1500 швейцарски франка (1515 евро). При оглед на дъното на неговия куфар обаче, е открита втора фактура на стойност 450 хиляди франка (454 хиляди евро), издадена от художествена галерия в Цюрих с упоменаване на произведението "Три персонажа" на Пабло Пикасо. 
Според предварителната оценка на експерти става дума за "оригинална творба" на испанския художник с "цена от галерия, която съвпада с пазарната стойност", посочват испанските митници. Този първоначален доклад ще бъде потвърден от "по-изчерпателен анализ с най-модерна технология", добавят те и съобщават, че вече е започнало разследване за контрабанда.