Институтът за съвременно изкуство (ИСИ) в София ще представи изложбата „Селф-сплейнинг (Триумф на емпатията)“ в Косово. Експозицията ще бъде открита на 22 юли в галерията на факултета за изкуства в Университета на Прищина, съобщават организаторите.
Институтът ще представи изложбата като партньор в проекта „Западни Балкани“ на Манифеста 14 - номадско биенале за съвременно изкуство в столицата на Косово.
„Селф-сплейнинг (Триумф на емпатията)“ ще превърне галерията в интерактивно поле за общуване между артисти и гости. За експозицията е използван опитът, натрупан в проекта „In situ-институт“, разработен в края на 2020 г. от ИСИ-София. В него група млади художници живеят и работят заедно в едно пространство.
Участници в груповата изложба ще бъдат Искра Благоева, Лъчезар Бояджиев, Мич Брезунек, Мариела Гемишева, София Грънчарова, Правдолюб Иванов, Никола Михов, Иван Мудов, Мария Налбантова, Елена Назърова, Стефан Николаев, Аксиния Пейчева, Мартин Пенев, Кирил Прашков, Антони Райжеков, Аарон Рот, Валентина Шара, Радостин Седевчев, Калин Серапионов, Димитър Солаков, Недко Солаков, Миряна Тодорова, Красимир Терзиев, Десислава Терзиева и Александър Вълчев.
В пространствата на галерията те ще се занимават с условията и властовата динамика на създаването, показването и възприемането на изкуство. Експозицията ще се променя във времето като инсталация и състав според процеса на взаимодействие и размяна на местата между „домакини“ и „гости“.
Изложбата е част от проекта на Манифеста 14 „Западни Балкани“: „Създаване на общо пространство и форми на солидарност в Западните Балкани и отвъд“. / ГН