Външните министри на Япония и Южна Корея се срещнаха днес в Токио, за да обсъдят как да подобрят двустранните връзки, влошени заради военновременни проблеми и териториални спорове, предаде Киодо.
Срещата между японския външен министър Йошимаса Хаяши и колегата му Пак Джин е първата им официална среща помежду им, откакто Пак бе назначен за министър на външните работи след встъпването в длъжност на Юн Сук-йол като президент на Южна Корея на 10 май.
Очаква се двамата министри да обсъдят проблеми, свързани с японското колониално управление на Корейския полуостров през 1910 - 1945. Сред тях са принуждаването на корейки да работят като „жени за развлечение“ в бордеи за японски военни и искането на южнокорейци да получат обезщетения за принудителен труд по време на  войната.
„Смятам да заявя, че президентът Юн Сук-йол има силна воля за подобряване на японско-южнокорейските отношения“, каза Пак, преди да напусне Сеул, като добави, че той и Хаяши планират да обсъдят и подобряване на сътрудничеството по двустранния пакт за размяна на военна разузнавателна информация. Споразумението бе на ръба да бъде прекратено при управлението на бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин.  Възможно е двамата министри да обсъждат и организирането на среща на върха между Кишида и президента.
По време на тридневното си посещение Пак планира да се срещне и с Кишида. Пак ще изкаже съболезнования на Кишида и Хаяши за смъртта на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе, убит този месец на предизборен митинг.
Юн спечели президентските избори през март, като обеща, че работи за подобряване на японско-корейските връзки, които бяха в най-ниската си точка от години по време на управлението на неговия предшественик Мун заради проблемите от времето на войната.  Токио твърди, че всички въпроси вече са решени и настоява Сеул да се придържа към сключените споразумения. Япония и Южна Корея имат разногласия и за контролираните от Сеул острови Такешима, към които Токио има претенции. Островите се намират в Японско море и Южна Корея ги нарича Докдо.
В дневния ред на разговорите ще бъдат и ракетните и ядрени програми на Северна Корея.