От инцидентите със 737 МАКС (737 MAX) до неприятностите с широкофюзелажните модели "Боинг" (Boeing) се опитва с всички сили да излезе от най-тежката криза в историята си. Американският самолетостроител ще присъства на започващото днес авиоизложение във Фарнбъро, Великобритания и иска да се възроди, обръщайки страницата на пандемията, предаде Франс прес.
Очаква се, че след обявяването на новите заявки за търговски летателни апарати, "Боинг" да представи на британското изложение няколко самолета, сред които и МАКС 10 (MAX 10), последната и най-голяма версия на модела.
Групата иска да докаже, че неволите със самолетите й на кратко разстояние са зад гърба й. МАКС 10 бе спрян от летене за 20 месеца, от март 2019 година до декември 2020 година, след смъртоносните инциденти с друг модел МАКС.
Откакто самолетите МАКС отново летят, "Боинг" се опитва да поиска извинение от американските власти и регулаторите, признавайки частично вината си за инцидентите и "хвърляйки" няколко милиарда долара за разрешаване на съдебни спорове.
Съдбата на МАКС 10 е в ръцете на американския Конгрес, който трябва да реши до края на декември, дали да разреши моделът да бъде изключен или не от закон, налагащ нови норми за системата за предупреждение на екипажа.
Шефът на "Боинг" Дейвид Калхун даде да се разбере в скорошно интервю за "Авиейшън уик", че компанията може да се откаже от МАКС 10, ако моделът не бъде изключен от новите правила и не бъде сертифициран до края на годината.
Липсата на сертифициране ще наложи допълнително обучение на пилотите, което ще оскъпи модела за компаниите, които биха могли да се откажат от него.
На пазара на щирокофюзелажните самолети голяма част от доставките на 787 Дриймлайнър (787 Dreamliner) са замразени, след като през лятото на 2020 г. бяха открити фабрични дефекти. Издаването на сертификат за бъдещата версия на 777- 777 Екс (777 X), бе отложено за 2025 г., за да изпълни регулаторни изисквания.
С 51 доставени самолета през юни (от които 43 МАКС), американският гигант все пак е реализирал най-добрия си месец от март 2019 г.
"Боинг" има амбиции и в покоряването на космоса. Неговата капсула "Старлайнър" (Starliner), която трябва да транспортира астронавти на НАСА към Международната космическа станция, премина в края на май ключов тест след редица перипети, но се сблъсква със "Старлинк" (Starlink), компанията на Илон Мъск. 
Остава въпросът за пускането на нов модел, който да запълни пазарния сегмент между МАКС и 787 и да се конкурира с А321 на "Еърбъс" (Airbus).
Организаторите на изложението във Фарнбъро са готови да посрещнат 1500 участници, информира ДПА. То традиционно се провежда на всеки две години, но това е първото му издание от 2018 г. заради ограниченията за коронавируса през 2020 г.
На последното изложение са били договорени сделки на обща стойност 161 милиарда британски лири (192 милиарда долара), според организаторите.
Очаква се петдневното събитие да бъде посетено от 80 000 души от 96 страни.
Фокусът на изложението ще бъде поставен основно върху гигантите в самолетостроенето "Боинг" и "Еърбъс".