Република Корея, Австралия, Индонезия и Катар са изразили желание и готовност да поемат домакинството на турнира за Купата на Азия по футбол от Китай догодина, обявиха от Азиатската футболна конфедерация (АФК).
Крайният срок, в който четирите федерации трябва да изпратят документите си до АФК, където да докажат готовността си, е 31-и август, а решението на Борда ще бъде оповестено на 17-и октомври.
Китай трябваше да приеме турнира с участието на 24 отбора през юни и юли 2024-а година, но решението на Китай да следва нулева толерантност срещу КОВИД-19 доведоха до преместването му. Република Корея е отборът, който печели първото издание на Азиатската купа по футбол през 1956-а година и запази трофея в следващото издание четири години по-късно, когато е единственото им домакинство на финали. Корейците обявиха, че са готови да приемат първи голям футболен турнир от съвместното Световно първенство с Япония през 2002-а година.
Австралия, шампион на Азия през 2015-а година, се запази вратичка да се оттегли. От Футболната федерация на страната обявиха, че крайното им решение ще зависи от календара, който АФК предлага и от правителственото финансиране. Австралия има натоварен футболен календар, тъй като от 20-и юли 2023-а при тях и Нова Зеландия започва женски Мондиал.
"Нашето желание е Купата на Азия да започне от 24-и февруари, за да не се засече със Световното за жени. Ние поддържаме връзка с правителството на страната, с регионалните правителства на всякакво ниво, за да преценим нивото на интерес в градовете преди да вземем финалното решение. Събитие от такъв мащаб изисква подкрепа на всяка една институция", заяви говорител на федерацията.
Катар, който от 21-и ноември до 18-и декември тази година приема най-голямото събитие в света на спорта – Световното първенство по футбол, е бил домакин на Купата на Азия два пъти – през 1988-а и през 2011-а, а през 2019-а стана и континентален първенец. Индонезия е била съорганизатор през 2007-а година.