Британската компания "Ролс Ройс" (Rolls-Royce) планира да започне наземни тестове на два самолетни двигателя, задвижвани с водород, съобщи в. "Файненшъл таймс".
Според изданието първият тест ще се проведе до края на годината във Великобритания с помощта на турбовитловия двигател "Ей-Ай-2100" (A-i-2100). С такива двигатели са оборудвани граждански и военни самолети. По-късно ще се проведе и втори тест в САЩ с реактивен двигател "Пърл 15" (Pearl 15).
Директорът на отдела за аерокосмически технологии на "Ролс Ройс" Алън Нюби, обяви, че тестовете "ще позволят ранно откриване на някои проблеми в процеса на изгаряне на водород". Решението за провеждане на пълни летателни тестове ще бъде взето през следващите две години.
Също така "Ролс Ройс" си партнира с швейцарската авиокомпания "Изиджет" (EasyJet) за изграждане на водородна инфраструктура, както и с норвежката "Видерьо" (Wideroe) и бразилската "О И Ем Ембраер" (OEM Embraer) за разработване на хибридно-електрически и водородни енергийни системи.
Компанията предприема тестване на самолетни двигатели на водородно гориво в момент, когато авиационната индустрия е критикувана за прекомерното замърсяване на въздуха. Броят на полетите и нивото на емисиите през 2022 г. се увеличиха след премахването на ограниченията, наложени в следствие на пандемията от коронавирус. Според прогнозите на консултантската фирма Ай Би Ей (IBA) емисиите на въглероден диоксид ще бъдат с 36 на сто по-високи през настоящата година спрямо отминалата 2021 г. Също така се очаква до 2023 г. емисиите да достигнат нивата си отпреди пандемията.