Първите американски танкове "Ейбрамс", на които ще се обучават войниците от полската армия, пристигнаха в Полша. Това съобщи днес в "Туитър" министърът на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от полски медии.
Министърът поясни, че по този начин Полша ще бъде готова, когато пристигнат и първите нови танкове от партидата от 250 машини, за които страната има сключен договор. "Полша ще разполага със съвременна, могъща сила, за да стресне агресора в случай на заплаха", се казва още в съобщението.
Договорът за покупката на тези 250 нови танка "Ейбрамс", подписан 5 април, е на стойност 4,75 милиарда долара. Той включва доставката на съпътстващо оборудване - 26 превозни средства за техническо обслужване, а също обучение и логистика, както и муниции. Първите от тези нови танкове ще бъдат разположени в източната част на Полша, предимно в състава на 18-та механизирана дивизия и Първа Варшавска танкова бригада. По план доставките трябва да приключат през 2026 г., съобщиха полски медии.
Списанието "Впрост" припомня, че към края на миналата седмица Блашчак обяви, че Полша ще купи от САЩ и още 116 танка "Ейбрамс", но този път втора употреба, и че споразумението за това е постигнато. Според друга полска медия - Информационната радиоагенция - първите доставки на тези машини втора ръка ще се осъществят в началото на следващата година. Те ще запълнят празнината, оставена от предоставените от Полша на Украйна над 240 модернизирани танка "Т-72", които са съветско производство.
В интервю пред тв канал "Полсат нюз" Мариуш Блашчак е казал още, че Варшава преговаря и със Сеул за покупката на произвеждани в Южна Корея танкове, които са съвместими с американската техника.