Сръбският премиер Ана Бърнабич поиска днес обяснение от хърватското правителство и държава защо посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Ясеновац е забранено и заяви, че "всичко трябва да се изясни", съобщава вестник "Политика".
"Не му е забранено да посети Хърватия, може да отиде в Пула, Ровин, Опатия, на море, но не може в Ясеновац. Това е още по-брутално и по-заплашително послание, отколкото ако му бяха казали, че е забранено да посети Хърватия", каза Бърнабич.
Тя добави, че днес следобед Вучич ще отговори най-добре на "глупостите", дошли от Хърватия по повод на случая, и призова гражданите да проследят какво ще каже. Вучич много пъти е показвал колко е толерантен и е искал само да положи цветя на мястото на най-голямото страдание на сръбския народ, каза премиерът.
"Посланието на Хърватия към всички сърби ми е ясно - поздравът /на усташите по време на Втората световна война/ "За дом спремни" /За родината - готови/ е приемлив в Ясеновац, но не и цветя", каза Бърнабич. Тя напомни, че табела с този поздрав бе поставена в района преди няколко години в памет на загиналите бойци от /паравоенните/ Хърватски сили за отбрана, сражавали се срещу сърбите в началото на военния конфликт през 90-те години.
Бърнабич заяви, че с постъпката си хърватските власти "са унизили най-вече хърватската държава".