На 24 сигнала са реагирали екипи на противопожарните звена в Силистренско между 15 и 18 юли, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Двайсет и два от сигналите са за пожари, а два – за техническа помощ за премахване на паднали дървета. Голяма част от пожарите са в сухи треви и материални щети не са допуснати, като са спасени множество къщи, посеви и гори.
На 15 юли в село Сребърна са изгорели 3 кубически метра дърва за огрев и навес, след като оставен без наблюдение огън за варене на зимнина се е прехвърлил върху тях. Екип на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението ( РСПБЗН) в Силистра е потушил пожара и е спасил съседни къщи.
Пожар в сухи треви се е прехвърлил в широколистна гора и унищожил 400 дка от нея. Произшествието е станало край село Профеор Иширково. В пожара е пострадал 76-годишен мъж, който е транспортиран в болницата с изгаряния. Огнеборци от РСПБЗН-Силистра са потушили пожара, спасени са 300 дка гора и пчелин.
При небрежна работа с огън в Дулово са изгорели 25 кв. м покривна конструкция и 300 дка лозов масив. Пожарът е потушен от служители на РСПБЗН в града. Спасени са над 600 дка слънчоглед и люцерна.Низов горски пожар са загасили огнеборци от РСПБЗН-Дулово в землището на село Черковна. Запалени сухи треви са причинили пожара, който е засегнал 9 дка гора. След намесата на огнеборците са спасени къщи и 40 дка от гората.
При небрежна работа с огън в село Нова Черна са изгорели 40 кв. м  от сграда. Пожарът е потушен от екип на РСПБЗН-Тутракан. Спасени са три къщи.
Пожар в сухи треви се е прехвърлил в стърнище и е унищожил 100 бали слама. Произшествието е станало в района на село Краново. Огънят е потушен от екип на Противопожарен участък-Кайнарджа.
Пожарната обстановка в Силистренско е значително усложнена заради летните горещини, сухото време и изобилната суха растителност, особено при наличие на вятър. В такава ситуация всяка небрежност може да стане причина за възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари. За кратко време могат да бъдат опожарени стотици декари гори, посеви, земеделска техника, къщи, предупреждават пожарникарите.