Джо Байдън очакваше по време на първата си обиколка в региона като президент да затвърди отново влиянието на САЩ в Близкия изток, но посещението му, не особено изненадващо, приключи без да постигне значителен, забележим напредък, смятат анализатори.
След първия етап - в Израел и окупираните територии в сряда и четвъртък, американският президент прекара последните 24 часа от обиколката си в Саудитска Арабия, където не постигна никакъв дипломатически пробив, нито по цените на петрола, нито по отношение на правата на човека, нито за ролята на Израел в региона.
Саудитска Арабия беше най-деликатният етап от пътуването му. Резкият скок на цените на енергията след нашествието в Украйна принуди Джо Байдън да ухажва кралството, което впрочем беше обещал да третира като "парий" след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 година.
Петролна подкрепа
Вашингтон очакваше от страна на първия световен износител на суров петрол подкрепа за понижаване на високата цена на петрола, която вреди на шансовете на демократите на парламентарните избори, които предстоят през ноември.
"Правя всичко възможно", за да увелича доставките на петрол, каза Байдън след двустранни срещи със саудитски лидери в петък, добавяйки, че резултатите няма да бъдат видими "преди да изминат две седмици".
Неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан обаче смекчи очакванията, като каза пред медиите, че всякакви действия "ще бъдат извършени в рамките на ОПЕК+", съюзът на водещите страни износителки, който включва и Русия.
В съботната среща на високо равнище, в която участваха шестте страни членки на Съвета за сътрудничество в Залива (Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Оман, Кувейт, Бахрейн), както и Египет, Йордания и Ирак, петролът "всъщност не беше част от дневния ред", заяви на пресконференция саудитският външен министър, принц Фейсал бин Фархан.
Обещанието на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да увеличи производствения капацитет до 13 милиона барела на ден вече беше дадено през май и не се очаква да стане реалност преди 2027 година.
Отношения с Израел
На равнище отношения с Израел кралството никога не се е присъединявало към т.нар. Авраамови споразумения, договорени от САЩ през 2020 г., които позволиха на еврейската държава да нормализира отношенията си с Бахрейн и Обединените арабски емирства. Саудитска Арабия уверява, че ще признае Израел само в рамките на мирно споразумение с палестинците.
Въпреки това Рияд изглежда направи жест няколко часа преди пристигането на Байдън, като обяви отваряне на въздушното си пространство за "всички превозвачи", включително израелски.
Но надеждите на Вашингтон бързо бяха попарени, след като кралството омаловажи решението си, едно от малкото новини от това пътуване. Това "в никакъв случай не е прелюдия към какъвто и да било етап", който води към нормализация, заяви ръководителят на саудитската дипломация, малко след като президентският самолет излетя от Джеда.
Впрочем посещенията на американският президент в Израел и палестинските територии не отбелязаха никакъв напредък в мирните преговори, които са в мъртва точка от 2014 година.
Байдън се задоволи да се срещне с лидерите на двете страни, да обяви финансова помощ за палестинците и проект за създаване на мрежа 4G на Западния бряг и в ивицата Газа.
Американският президент и израелският премиер Яир Лапид впрочем подписаха пакт за сигурност, който задължава САЩ никога да не позволяват на Иран, "черната овца" на Израел, да се сдобие с ядрено оръжие.  
Двамата обаче показаха, че имат разногласия по подхода, който трябва да бъде възприет по този въпрос - Байдън предпочита дипломатическия път, а Лапид не изключва прибягването до сила срещу ислямската република.
"Стъпка назад" за правата на човека
Най-спорният момент от посещението на Байдън беше срещата му с престолонаследника и фактически ръководител на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман (МБС), посочен от американските разузнавателни служби като поръчител на извършеното през 2018 г. убийство на критичния саудитски журналист Джамал Хашоги.
"Допирането на юмруци", поздравът на двамата, се озова на първа страница на "Вашингтон пост", вестника, за който пишеше Хашоги и беше определено като "срамно" от издателя на всекидневника.
"Здрависването между президента Байдън и МБС е болезнено, защото представя визуално нашата неспособност да искаме сметка", твърди Кристин Диуан от вашингтонския Институт на арабските страни от Залива.
Според саудитеца Абдула Алауд, който живее в САЩ и чийто баща - виден религиозен служител, е задържан в кралството от 2017 г., това е "огромна стъпка назад".
Въпреки това беше малко вероятно саудитците да направят големи отстъпки по отношение на човешките права и според някои експерти не е задължително това да превръща пътуването в провал.
"Само по себе си посещението е успех, особено за саудитците, и преди всичко за Мохамед бин Салман", заявява анализаторът Хусеин Ибиш.
За Байдън целта беше да се подобрят личните и политически връзки между неговата администрация и кралството.
"Това изглежда беше постигнато", добавя той.
 
(БТА) (Асен Георгиев)