Индийски законодатели започнаха да гласуват днес кой да е следващият президент на страната. Очаква се изборите да бъдат спечелени от жена, представител на племенна общност и на управляващата партия Бхаратия джаната, предаде Асошиейтед прес.
Изборът на Драупади Мурму е по-скоро формалност, защото партията на министър-председателя Нарендра Моди контролира достатъчно места във федералните и щатските законодателни органи, за да прокара своя предпочитан кандидат. Мурму най-вероятно ще получи подкрепа и от други партии в регионалните събрание.
Президентът в Индия се избира от избирателна колегия, която се състои от законодателите от двете камари на парламента и електори, излъчени от щатските събрания. Ролята на президента е до голяма степен представителна, но може да бъде важна във времена на политическа несигурност, като например при парламент, в който нито една партия няма ясно мнозинство. Гласовете от днешните избори ще бъдат преброени в четвъртък.
Партията на Моди издигна Мурму като политик, представляващ бедните племенни общности, които обикновено нямат достъп до здравни грижи и образование. Шейсет и четири годишната Мурму е родом от източния щат Одиша и е била губернатор на щата Джаркханд. Тя е от племето сантал, съобщи Франс прес.
Ако бъде избрана, тя ще стане първият представител на племенна общност и втората жена президент на Индия. Основният й опонент е бивш член на Бхаратия джаната, издигнат за кандидат от разединената опозиция. Това е Яшвант Синха, 84-годишен,  бивш финансов министър по времето на предишния мандат на Бхаратия Джаната от 1998 до 2002 г. Той напусна партията през 2018 г. след разногласия с Моди по икономическите въпроси.
Победителят ще смени президента Рам Нат Ковинд, лидер от общността далит,  най-нисшата индийска каста, свързан с Националния доброволчески корпус, хиндуистка националистическа групировка, която подклажда омраза на религиозна основа срещу мюсюлманите. Той е президент от 2017 г.