Висши представители на 40 страни се събират днес в Берлин на среща по климатичните въпроси, предаде Асошиейтед прес.
Организаторите определят двудневните преговори като възможност за възстановяване на доверието между богатите и бедните държави преди климатичната среща на върха на ООН в Египет през ноември. Миналия месец имаше технически обсъждания, които не постигнаха особен напредък по ключови въпроси като свързаната с климата помощ за развиващите се страни.
"Много от най-бедните и най-уязвими страни в света преживяват сериозни последици от климатичните промени в момента", каза специалният представител на Германия за климата Дженифър Морган. "Въпросът е как да ги подкрепим както за да се приспособят към тези последици, така и когато преживяват истински загуби и щети. Ние трябва също така да покажем повече солидарност", заяви тя.
Развиващите се страни все още чакат богатите държави да осигурят 100 милиарда долара помощ за тях, за да се справят те с последиците от климатичните промени. Тази сума трябваше да бъде осигурена до 2020 г.
Преговорите в Берлин се провеждат в момент, когато светът е засегнат от икономическите последици от пандемията от коронавируса и от войната в Украйна. На срещата експерти ще направят презентация по въпроса за "загубите и щетите" от климатичните изменения, след което участващите висши държавни представители ще имат дискусии с надеждата да изградят доверие преди форума в Египет.
Екоактивисти предупреждават, че полаганите напоследък усилия от държави като Германия за осигуряване на нови източници на изкопаеми горива могат да подкопаят и без това крехките действия на страната в областта на борбата с климатичните промени и глобалното затопляне. Германият канцлер Олаф Шолц се очаква да обсъди купуването на втечнен природен газ от Египет с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси днес в Берлин.
"Руската агресивна война ни принуждава да вземем краткосрочни решения, които не ни харесват, включително увеличаване на използването на въглища за много ограничен период от време", каза Морган. "Но ние не само се придържаме твърдо към нашите климатични цели, а ускоряваме енергийния преход и поетапно ще спрем използването на енергия от изкопаеми източници дори по-бързо", заяви тя, цитирайки наскоро одобрен план за повишаване на производството на слънчева и вятърна енергия в Германия.
Специалният пратеник на САЩ по климатичните въпроси Джон Кери също идва на срещата след претърпени от правителството на президента Джо Байдън неуспехи в усилията за регулиране на замърсяването и даването на тласък на възобновяемите източници на енергия.