Историческият музей в Попово започва археологическия сезон с два спечелени проекта. Те са финансирани от Министерството на културата след проведена конкурсна сесия, съобщи директорът на културната институция Владимир Иванов.
По думите на специалиста, полученото максимално финансиране на идеите е оценка за работата, която върши екипът през годините. 
Първият проект ще бъде финансиран в размер на 32 000 лева. Той е свързан с теренни археологически проучвания на късноантичната крепост Ковачевско кале. Археологическото лято на терен ще започне най-рано в края на август. Ако времето е хубаво и есента - топла, то ще продължи до 15 октомври.
С втория проект, оценен на 8 000 лева, ще бъде извършено геофизично проучване на части от крепостта. Иванов обясни за БТА, че подобна дейност у нас се извършва само от един екип от Българската академия на науките. Още през миналата година ръководството на музея в Попово осъществява контакт с ръководителя на екипа. Извършено е предварително проучване, сега предстои същинското. „С проучването се надяваме да разкрием допълнителна информация за архитектурата на кастела. Имаме хипотези, които ако се потвърдят, за Коваческото кале ще се говори много!“, каза още Владимир Иванов.
И тази година ръководител на проучванията ще бъде доц. д-р Олег Александров от Великотърновския университет.