Американката Брук Андерсън спечели титлата в хвърлянето на чук на Световното първенство по лека атлетика пред родна публика в Юджийн (САЩ).
26-годишната представителка на домакините триумфира с постижение от 78.96 метра и взе първи медал от шампионати на планетата в кариерата си.
Канадката Камрин Роджърс спечели сребро със 75.52 точки, а друга американка Джейни Касаневоид завърши трета със 74.86.
Андерсън вече си беше осигурила титлата със 77.42 метра при четвъртия си опит, но хвърли 77.56 в петия, след което при последното си хвърляне постигна 78.96.
"Емоциите ми са огромни, невероятно е чувството да си тук", каза Андерсън след успеха
Това беше вторият триумф за Съединените щати в Юджийн, Орегон, след като Чейс Ийли спечели първата световна титла на американците в тласкането на гюле за жени по грандиозен начин в събота.
Джошуа Чептегей от Уганда защити световната си титла в бягането на 10 000 метра при мъжете в Юджийн.
25-годишният състезател, който е олимпийски шампион от Токио на 5000 метра, направи блестяща последна обиколка, подчертавайки статута си на номер1 в дългите бягания.
Чептегей запази самообладание по време на завладяващия финал, докато водеше група от осем души, но за разлика от миналогодишните Олимпийски игри, когато беше победен във финалната обиколка, той вече имаше предимство и стигна до успеха с лично постижение за сезона от 27:27.43 минути.
Стенли Мбуру от Кения, който падна тежко в първата обиколка, завърши втори с 27:27.90, а Джейкъб Киплимо, трети в Токио 2020, спечели още един бронз за Уганда с 27:27.97 минути.
Олимпийският шампион от Етиопия Селемон Барега не успя да повтори успеха си от Токио и се нареди на пета позиция.
Чептегей донесе първа титла на Уганда от шампионата в Юджийн и спечели трето поредно отличие в тази дисциплина на Световното първенство, след като има и сребро в Лондон 2017.