Бившият британски министър на финансите Риши Сунак е направил най-добро впечатление на зрителите по време на втория телевизионен дебат на претендентите за постовете лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство. Това е резултатът от анкета, проведена от "Опинум" в края на дебата, който беше излъчен вчера на живо по Ай Ти Ви.
От хиляда души, участвали в анкетата, 24% посочват Сунак за победител. Ръководителят на Комисията по външни работи в Камарата на общините Том Тугендхат е на второ място с 19%. На трето място е заместник-министърката на търговията Пени Мордонт (17%), на четвърто - министърката на външните работи Лиз Тръс (15%), а на пето - депутатът Кеми Бадок (12%).
Основните теми на дискусията бяха как да се преодолее драстичното повишаване на разходите за живот в Обединеното кралство, данъчното облагане, Брекзит, международният дневен ред и околната среда.
До сряда броят на кандидатите за поста на партиен лидер и ръководител на правителството ще бъде намален от петима на двама, след което съдбата им ще бъде определена не от депутатите тори от Камарата на общините, както досега, а от всички 160 хиляди членове на Консервативната партия. Като се има предвид популярността на Сунак сред членовете на партията, политическите анализатори виждат голяма интрига в това кой ще бъде неговият опонент на последния кръг от гласуването.
Името на политика, който ще наследи Борис Джонсън като лидер на партията и министър-председател, ще бъде обявено на 5 септември.