Руският биатлонист Игор Малиновски е загинал при катастрофа на хеликоптер, който той е управлявал, на руския полуостров Камчатка, съобщава ТАСС.
Трима души е имало на хеликоптера "Робинсън" и всички те са загинали. Властите потвърдиха, че обгорените останки на машината са били открити днес близо до вулкана Узон. Хеликоптерът е бил управляван от световния шампион по биатлон за юноши Игор Малиновски.
Вчера беше съобщено, че хеликоптерът е изчезнал. По информация от медиите, спасителите първоначално са подозирали, че пилотът се е приземил заради лошото време.
Сред причините за катастрофата са пилотска грешка при сложните метеорологични условия или техническа неизправност на самолета.
Хеликоптерът се разби и изгоря. Източник на ТАСС от авиационните служби потвърди, че биатлонистът Игор Малиновски е управлявал машината.
Игор Малиновски обожаваше биатлона и авиацията, а смъртта му е скръб за цялото руско семейство на биатлона, се казва в изявление на Руския съюз по биатлон.
25-годишният Малиновски има златен медал от Световното първенство за юноши през 2016 година, както и три титли от шампионата на планетата за младежи до 21 години през 2017-а. В кариерата при мъжете най-доброто му постижение е четвърто място в Световната купа. През 2021 година Малиновски сложи край на кариерата си.
Екскурзиите с хеликоптер са една от най-важните туристически атракции на полуостров Камчатка, който се намира на тихоокеанското крайбрежие на Русия. Полуостровът е популярна дестинация за хората, които обичат природата заради множеството вулкани, гейзери и термални извори. В района често се случват злополуки с хеликоптери заради внезапните промени в метеорологичните условия.