Запазването на българското самосъзнание и националната идентичност на българите зад граница е изключително важно за нас като народ и държава. Това коментира на среща с граждани лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, съобщиха от пресцентъра на партията.  
Според него по тази причина културните и образователните средища отвъд границите на страната ни са натоварени с много важната задача на пазители на българските бит и култура. 
„Тяхното функциониране е от значение за България, за да не допуснем асимилация на българите от други народи, на чиито територии се намират. В тази връзка запазването на Държавния университет „Григорий Цамблак“ в Тараклия, Молдова, е от особено значение за българите там“, допълва Костадинов.
Той добави, че за региона този университет не е просто образователно учреждение, а важен фактор. 
„Той има водеща роля при отбелязването и съхраняването на българските традиции и обичаи, с което спомага за запазването на българското самосъзнание за поколения българчета. В район Тараклия живеят около 35 000 наши сънародници с българско самосъзнание, които имаше опасност да останат без допир до българските бит и култура. В него се обучават педагози, които преподават в школи, детски градини, училища и работят в социално осигуряване“, добави Костадинов.
Той каза още, че от началото на войната „Възраждане“ подкрепят българите в Украйна и Молдова с продукти от първа необходимост – 35 тона хранителни стоки, лекарства и хигиенни материали.