Красива и спокойна, с корона от бели цветя, 4-годишната Лиза, убита при руска ракетна атака в Украйна, беше погребана днес, предаде Асошиейтед прес.
По време на траурната служба свещеникът избухна в сълзи и каза на опечалените, че "злото не може да спечели".
В четвъртък Лиза, която страдала от синдрома на Даун, отивала с майка си на час при логопед, когато руски ракети поразиха украинския град Виница, далеч от фронтовите линии. При атаката загинаха най-малко 24 души, включително Лиза и две момченца, съответно на 7 и 8 години. Ранени бяха над 200 човека, включително майката на Лиза.
Трийсет и три годишната Ирина Дмитриева все още се намира в отделение за интензивни грижи в тежко състояние. От семейството не са й казали, че погребението на Лиза е днес, тъй като се опасяват, че това би могло да повлияе на нейното състояние.
В началото на войната Дмитриева и семейството ѝ избягали от Киев и се установили в град Виница, който се намира на 270 километра югозападно от столицата, и до четвъртък бе смятан за относително безопасен.
След руския ракетен удар украинските спешни служби споделиха снимки на безжизненото тяло на Лиза до нейната покрита с кръв детска количка. Фотографиите бързо се разпространиха в интернет и станаха поредните кадри от бруталната война в Украйна, ужасили света, отбелязва АП.
Най-близките роднини на Лиза седяха от двете страни на нейния ковчег. Много други опечалени се събраха в църквата за да се сбогуват с момиченцето.
"Не познавах Лиза, но няма човек, който да може спокойно да приеме това", каза православният свещеник Виталий Холоскевич, избухвайки в сълзи. "Защото всяко погребение е мъка за всички нас. Ние губим наши братя и сестри", каза той.
"Ние знаем, че злото не може да спечели", добави, след кратка пауза, Холоскевич с треперещ глас.
Също днес, в село близо до Виница, беше погребано 7-годишно момченце, убито при същата руска атака заедно със своята майка. Те били в медицински център, когато ракети поразили сградата.
Третото дете, убито при нападението - осемгодишното момченце, ще бъде погребано във Виница утре.