Рекорден брой участници – над 120, от Австрия, Германия, Румъния, Украйна и десет български града премериха сръчност и въображение в седмото издание на детския фестивал „Пясъчни творения“. Това е три пъти повече от 2021 г. и с около 40 повече спрямо предпандемичната 2019-та, каза за БТА Мартин Кръстев, инициатор на празника и носител на Будителска младежка награда за благородство и доблест за идеята си. 
За първи път събитието се състоя на плажа в „Албена“ по покана на ръководството на курортния комплекс. Малки и големи „скулптори“, самостоятелно или на групи и семейства, имаха един час да изработят и украсят своите пясъчни творения.
Сред тях бяха и Доротея Йовева, на седем и половина години, и нейната баба Евдокия Великова от Балчик, които не са пропускали нито едно издание на фестивала. Великова сподели, че именно тя е дала идеята за първото им участие още преди внучката ѝ да навърши година. „Не ни омръзва, дори напротив – всяко лято с желание ходим да събираме мидички и рапани, подготвяме се цяла седмица. Стараем се всеки път да правим различни фигурки. Децата се радват, организацията винаги е перфектна, а Мартин знае как да задържи усмивките на децата“, каза още тя.
Скулптурите бяха оценени от тричленно жури в състав Ивелина Романова от Регионалния исторически музей в Добрич – председател, Цветелина Ангелова, педагог по изобразително изкуство, и Светлана Недева, педагог и еколог. Грамоти, медали и подаръци имаше за всички, но само някои получиха отличия за креативност, за най-добро детско или семейно пясъчно творение и за най-малък участник.
Предишните шест издания на фестивала събраха над 400 „скулптори“ от цял свят на плажа пред Държавен културен център „Двореца“ в Балчик. От 2019 г. събитието е част от календара на Министерството на културата.