САЩ предупреждават Русия, че "евентуално нахлуване в Украйна би било гибелна грешка", съобщи говорителят на Белия дом Джей Карни.

"Ние призоваваме Русия да изпълнява своите задължения и да уважава териториалната цялост на Украйна. В продължаващите преговори с руската страна САЩ ясно изказаха своето мнение, че териториалната цялост на Украйна трябва да бъде съблюдавана", посочи Карни.

Той не отговори на въпрос какво САЩ имат предвид под "интервенция" по отношение на Украйна. Затова пък говорителят повтори тезата, че трябва да се уважава териториалната цялост на страната, и добави, че няма да навлиза в подробности за американските конкретни съобщения и оценки за събитията. Според Джей Карни "постъпващата информация е противоречива".

Генералното консулство на Руската федерация в Симферопол е получило указание незабавно да предприеме мерки за

издаване на руски паспорти на бойците от специалните сили за сигурност Беркут,

съобщи на акаунта си във Фейсбук Министерството на външните работи в Москва.

Руски региони са готови да настанят и да осигурят работа на своя територия на бойци от Беркут, а и на други обикновени граждани на Украйна, попаднали в трудна ситуация.

Губернаторът на Астраханска област Александър Жилкин съобщи, че "ако е необходимо, областта е готова да приеме, да настани или да окаже социална, рехабилитационна и друг вид помощ на бойци от Беркут и техните семейства".

"Готови сме дори да им осигурим работа, тъй като имаме необходимите квоти за чуждестранна работна ръка", подчерта говорителят на губернатора, който е информирал за решението си руското външно министерство.

Председателят на Европейската комисия

Жозе Мануел Дурау Барозу призова днес към "политически диалог" в контекста на сегашното силно напрежение в Крим,

подчертавайки необходимостта да се зачита териториалната цялост на Украйна.

Барозу води телефонен разговор с новия украински премиер Арсений Яценюк, на когото пожелал да бъде решителен при преодоляването на големите предизвикателства , пред които е изправена неговата страна, се казва в комюнике на Комисията.

Барозу и министър-председателят Яценюк изразили единодушното мнение, че е необходимост да се преодолеят сегашните напрежения в Крим чрез политически диалог в рамките на единството и териториалната цялост на страната.