Лидерът на партия "Беткившчина" Юлия Тимошенко обяви намерението си да се яви на президентските избори на 25 май. Това бе съобщено от ръководителя на УДАР Виталий Кличко, който потвърди, че ще се конкурира с нея.
"Онзи ден се свързах с Юлия Тимошенко. Тя ми каза, че иска да се кандидатира и ще вземе участие в кампанията", съобщи световният шампион по бокс. Той призна, че решението на Тимошенко за него е било изненада, и не се сдържа да посочи, че ще изглежда доста странно, ако силите на опозицията започнат да се конкурират.

"Надявам се, че ако има такава конкуренция, тя ще е честна, прозрачна и основана на европейски принципи."
По-рано Кличко призова да се излъчи единен кандидат за президентските избори от трите опозиционни партии "Баткившчина", УДАР и "Свобода".

Вчера районен съд в Харков вдигна обвинението за злоупотреби срещу Тимошенко в рамките на делото за корпорацията "Единни енергийни системи на Украйна". Вдигнат бе и запорът върху имуществото на лидерката на "Баткившчина".

Според магистратите събраните доказателства не потвърждават изцяло вината на Тимошенко, а възможностите за събиране на нови са изчерпани.

Наказателното дело срещу Тимошенко бе образувано през октомври 2011 г. от Службата за сигурност на Украйна. Тя бе заподозряна в укриване на данъци, злоупотреби с бюджетни средства чрез незаконно връщане на ДДС и други.