Вече са събрани над 500 хил. подписа за провеждането на референдум за изборните правила.
Това съобщи Георги Близнашки, професор по конституционно право и председател на Инициативния комитет за провеждане на народно допитване за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване.

Такъв референдум бе поискан от президента Росен Плевнелиев, но правната комисия на парламента отхвърли предложението му. Междувременно започна събиране на подписка за провеждане на национално допитване. Според българското законодателство при събиране на 500 хиляди валидни подписа в подкрепа на предложението референдумът се провежда.

По думите на проф. Близнашки, цитиран от Агенция "Фокус", през следващите няколко дни ще продължи събирането, за да се натрупа резерв.
Той посочи, че амбицията на членовете на комитета е да внесат събраните подписи на 10 март в Народното събрание.
"Самият факт, че се постига този ефект да се надхвърли границата от 500 хил. подписа, означава, че оттук нататък референдумът ще бъде задължителен, т.е. мнозинството в Народното събрание не може да отклони предложението на президента, а рано или късно ще трябва да насрочи референдум по този въпрос, по повдигнатите няколко теми, които са различни аспекти на един и същ въпрос – за реформа на изборната система.

Оттам насетне, Народното събрание ще трябва да обсъди въпроса и да прецени. Ще може да направи проверка за валидността на подписите, като ние им предлагаме това да стане в рамките на един разумен срок от десет дни и впоследствие ще имат на разположение една седмица да вземат решението за произвеждане на референдума евентуално заедно с европейските избори“, уточни проф. Георги Близнашки.

Според него активността на гражданите на евроизборите би била доста по-висока, ако заедно с тях се проведе и референдумът по проблемите и темите, поставени от президента и подкрепени от голям част от българското общество.