Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение за добив на газ в община Генерал Тошево с възложител „Русгеоком БГ“ ЕАД, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД за разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо участъците „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ, „може да бъде осъществено единствено след провеждане и приключване с положително решение на процедурите по оценка въздействието върху околната среда (ОВОС) и издаване на краен административен акт“ от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, допълват от екоминистерството. 
Така след вчерашното решение на Върховния административен съд (ВАС) да отмени отказа на РИОСВ – Варна за проучване и добив на природен газ край Генерал Тошево „преписката се връща за ново произнасяне от компетентния орган" – екоинспекцията в морската столица. „В изпълнение на влезлия в сила съдебен акт предстои провеждане на административна процедура съгласно мотивите, изложени от Административен съд Варна“, допълват от МОСВ.