Съхраняваният газ в находището в Чирен сега е около 194 млн. куб. метра, което се равнява на около 35 процента от техническия капацитет на хранилището.
Правим прогнози на реалните съхранени количества, тази седмица ще направим анализ и ще го дадем на Министерството на енергетиката, каза изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов пред Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД
До 30 октомври продължава периодът за нагнетяване в хранилището "Чирен". Периодът на добив започва от 11 ноември. Искаме до края на октомври (да са запълнени - бел. ред.)  около 78 -79 процента или около 400 млн. куб. метра. Има песимистичен вариант, в който "Чирен" ще бъде запълнен на 60 процента, поясни Малинов.
Доставката на втечнен природен газ от САЩ е станала с предварителни разговори с фирмата доставчик, получена е директна оферта, която е много изгодна - двата танкера са пристигнали и са разтоварени, каза пред депутатите изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Людмил Йоцов. Не е изпратено запитване за покупка към други фирми, защото  количеството е било достатъчно за нуждите на страната и за "Чирен". Офертата беше, разбира се, много добра и съм сигурен, че нямаше как да получим по-добра оферта, посочи Йоцов за доставеното вече в страната синьо гориво с два танкера с втечнен природен газ. Това което ни се предложи, беше наистина най-доброто, подчерта Йоцов.
Разширението на "Чирен" е спряно от обжалване на обществени поръчки и от проблеми с финансирането и начина на плащане към изпълнители. За разширението от ЕК получихме финансиране 78 млн. евро. Прогнозата ни е обаче е, че за целият проект трябват 285 млн. евро, каза Малинов. Работим за нови обществени поръчки с преструктуриране на финансирането на проекта за разширението на хранилището. В закона за бюджета има заложени 208 млн. евро за гаранция за изпълнението на проекта - ще се промени начинът на плащане - той ще е с държавната гаранция, за да привлечем на по-евтин финансов ресурс, каза Малинов.