Театърът на НАТФИЗ подготвя 65-и юбилеен сезон, съобщават от академията. Предвидена е поредица от събития, първото от които е експозиция пред Народния театър от 18 юли до 2 август.
Театралният сезон ще бъде открит с премиерата на "Нощ на мюзикъла" и тези на двата проектни спектакли - "Грозният" от Мариус фон Майенбург и "Лицата на Хенрих IV" по Луиджи Пирандело.  До декември на голяма сцена се очакват и "На дъното" по Максим Горки в постановка на Антон Угринов с класа на проф. д-р Атанас Атанасов и посветеният на 190-годишнината от смъртта на Гьоте танцов спектакъл "Горски цар" (режисьор - проф. д-р Петя Цветкова).

От предходния театрален сезон в репертоара ще останат "Вишнева градина" и "Екстази" на класа на Атанас Атанасов, "Лазар и Иисус" и "Иванов-Барабанов" на възпитаниците на проф. Иван Добчев, "Дъх разстояние" на Петя Цветкова, както и "Бесове" и Peter Gynt. "Пук" ще продължи да се играе на сцената на кукления театър в НАТФИЗ, заедно с "Любовта на Дон Перлимплин" и очакваната през ноември "Бяла приказка“.
ИСТОРИЯТА
На 1 ноември 1957 г., с комедията „Двубой“ от Иван Вазов в постановка на Анастас Михайлов, към Висшия институт за театрално изкуство "Кръстьо Сарафов" (ВИТИЗ) - сега НАТФИЗ, се открива учебния драматичен театър.  Той разполага с 440 места и професионални сценични възможности.
Спектаклите започват да се поставят от художествените ръководители на отделните курсове, студентите по режисура асистират, а театроведите подготвят програмите и обсъждат постановките. През годините репертоарът поддържа заглавия от националната и световна драматургия, с класически и съвременни автори.