Microsoft работи по нова версия на Windows 8.1, която ще се предлага безплатно като ъпглейд за потребители на Windows 7.
Известна като „Windows 8.1 with Bing”, системата ще предложи вградени приложения и клауд услуги на Microsoft, вкл. Office, Skype, One Drive и Bing функционалности, съобщи ZDNet.com.
Новата платформа ще се разпространява под свободен лиценз, като напълно безплатен или много евтин ъпгрейд за потребители на Windows 7. Целта на Microsoft е да накара колкото се може повече потребители да превключат към модерната операционна система Windows 8.1.
Същевременно, Microsoft може да предложи „Windows 8.1 with Bing” и на РС производителите като част от плана си да намали цената на лиценза и така да стимулира пускането на повече и по-достъпни потребителски устройства – компютри и таблети с Windows.

Очаква се също обновлението Windows 8.1 Update 1 да има скромни изисквания към хардуера – само 1 GB RAM и 16 GB сторидж на таблети и РС. Това също би допринесло за появата на по-достъпни Windows 8.1 устройства.
Засега Microsoft не е коментирала появилите се информации за безплатна Windows платформа. Подобен ход несъмнено ще отложи плановете на някои потребители да мигрират към алтернативи като Ubuntu или Chrome OS.