Съд прати в психиатрична клиника мъж от Оряхово, заподозрял снаха си в магьосничество. След като магистратите се запознаха с материалите по делото на оряховчанина, прецениха, че съгласно Закона за здравето следва да бъде настанен за лечение за два месеца.
Здравето му започнало да се влошава преди повече от 10 години. Мъжът, който в момента е пенсионер, бил настанен в психиатричен диспансер за пръв път през 2001 година. Тогава започнал да разказва, че неговата снаха му въздействала с магии, пише "Конкурент".

Година по-късно е настанен в Карлуково, след като започнал да се държи агресивно. Тогава нападнал снахата с пушка, започнал да я налага с приклада и заплашвал, че ще избие цялото й семейство.

Преди да се случи това, усилено започнал да говори, че тя прави магии и е причина за проблемите в семейството му. След лечението в Карлуково положението било овладяно. В продължение на години, макар и да имал негативно отношение към снаха си, не проявявал признаци на агресия.

Поведението му рязко се променило от няколко месеца. Отново започнал да говори, че жената му прави магии, изцяло се концентрирал върху нейната личност и твърдял, че иска да я застреля.

Стигнало се дотам, че помолил негов познат и с брат му да помогнат да я закопае, защото била вещица. След като категорично му отказали съдействие, свекърът заявил, че сам ще я ликвидира.

Тогава роднините му решили да го изпратят на лекар отново, за да не се стигне до фатален край. От анализа на събраните по делото доказателства – показанията на разпитаните свидетели, непосредствените впечатления на съда и изводите на вещото лице, съдът излязъл с обосновано предположение, че поради заболяването си, може да извърши престъпление и да застраши собственото си здраве и това на околните, което налага необходимостта от задължително настаняване за лечение за срок от два месеца. Решението подлежи на обжалване пред окръжния съд във Враца в 7-дневен срок.