София и Пловдив приличат на Анкара и Истанбул - единият град е политическата столица, а другият е важен за икономиката и културата. Това заяви в Пловдив турският външен министър Ахмет Давутоглу.

Посещението му в града включваше по програма среща в турското консулство и среща с областния управител Венцислав Каймаканов. Там стана дума за една стара идея - въздушна връзка между Пловдив и Бурса. Министър Давутоглу каза, че е изследвал историческото значение на Пловдив, нарече го един от най-хубавите градове на България и Балканите, където живеят заедно различни религии.

Традиционната петъчна молитва в Джумая джамия днес събра множество мюсюлмани, които прекараха часове в очакване на високия гост. Преди него дойде главният мюфтия у нас Мустафа Алиш Хаджи. След като министър Давутоглу влезе в джамията, българските медии не бяха допуснати вътре, влезе само екип на турска държавна телевизия. Не искаме да притесняваме хората, които се молят вътре - сред тях са турският посланик, генералният консул на Турция в Пловдив, представителите на джамийското настоятелство. Очаква се да бъде обсъден въпросът за посегателството над историческата джамия. Макар че минаха точно две седмици от погрома над Джумая джамия, счупените прозорци на стаята на районното мюфтийство не само не са поправени, а след изчистване на парчетата стъкла зеят още по-категорично. Очевидно целта е било да се покаже на високия гост какво точно се е случило.