Да се направи преоценка на разположението на официалните станции за измерване на замърсяването на въздуха и ако е необходимо, да се поставят допълнителни за отчитане на замърсяването, причинено от транспорта в София. Това каза в националния пресклуб на БТА Ивайло Попов от сдружение „За Земята“. Той добави, че някои от станциите не са поставени на подходящи места и не отчитат правилно замърсяването. 
Виждаме тежкото изоставане на България в сравнение с останалите страни в Европейския съюз по отношение на замърсяването на въздуха от коли и камиони, каза още Попов. Това се дължи на стария автопарк, а България се е превърнала в депо на стари коли от ЕС, посочи той. През миналата година от сдружението са извършили замервания на въздуха в различни точки на София, от които е станало видно, че в града има повишено замърсяване както с фини прахови частици, така и с азотен диоксид.  Повишеното замърсяване е отчетено при основни пътни артерии с интензивен трафик, както и при плътно затворените улици със сгради от двете им страни, посочи Попов. Най-силно замърсяване с азотен диоксид е отчетено на бул. Александър Малинов“, на бул. „Ситняково“, на Орлов мост, на бул. „Ломско шосе“ и др., посочи още той. Попов припомни, че Столична община работи по изготвяне на програма за зони с ниски емисии.
Всяка година хиляди българи умират преждевременно заради замърсяване на въздуха, каза Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Основният замърсител е дизеловият автомобилен транспорт, а никой не насърчава ходенето пеша или придвижване с велосипеди, допълни той. По думите му в цяла Европа се ограничава влизането на замърсяващи автомобили в центъра на големите градове, а в България няма нито една такава зона. 
Хибридните превозни средства с външно зареждане, както и автомобилите с природен газ, ще намалят вредните емисии, каза Ренета Илиева, член на асоциацията. Илиева представи проучване, направено за Европейския алианс за обществено здраве. В заключението на проучването се посочва, че нетехническите мерки, водещи до намаляване на автомобилното движение, е много вероятно да доведат до по-голямо намаляване на външните разходи от автомобилния транспорт, ако това доведе до по-малко катастрофи и по-малко задръствания.