Тайфунът Чаба отслабна и се превърна в тропическа депресия, но все още се очаква да донесе проливни дъждове следващите дни в централната и източната част на Китай. Той ще продължи да се движи на север, съобщиха днес китайските метеоролози. Късно снощи Централната метеорологична обсерватория отмени синия предупредителен сигнал за тайфуна, но през уикенда първият за годината тайфун в Китай предизвика бурен вятър и силни дъждове в няколко южни провинции, които са вече наводнени от седмици заради порои и гръмотевични бури, предаде Ройтерс.
Рано тази сутрин центърът на Чаба бе локализиран в южната част на Гуанси. Очаква се тайфунът да се движи на югоизток със скорост от 10-15 км/ч, влизайки в провинции Хънан и Хубей, каза Китайската метеорологична администрация. 
Метеорологичната станция в град Цзинчжоу, провинция Хубей, обяви червен код за буря, придружена със силен дъжд в 8:45 ч. сутринта, след като в градове и села в югозападен Шъшоу паднаха повече от 40 мм валежи.
Червен сигнал за тревога също бе обявен в град Дунгуан в провинция Гуандун. В района на Гуанси местните синоптици обявиха предупреждение за окръзите Бобай и Лучуан. От понеделник до сряда прогнозата за времето предвижда силни дъждове и бурни ветрове в провинция Гуандун, автономния район Гуанси, и провинциите Цзянси, Хунан, Хубей, Хънан и Шандун. Очаква се силен валеж в Северен и Североизточен Китай, както и на други места рано през седмицата.
През изминалия уикенд повече от две дузини екипаж на инженерен кораб с 30 души на борда изчезна, след като се разби на две във водите на Хонконг, докато Чаба е преминавал, казаха властите. През последните седмици исторически порои и наводнения в Южен Китай нанесоха материални щети, причиниха затруднения в трафика и усложниха ежедневието на милиони души. 
Очаква необичайното време с наводнения да продължи в Китай през август, казаха още синоптиците миналата седмица.