Преди 106 години, на 4 юли 1916 г., в разгара на Първата световна война със заповед на Главнокомандващия Действащата армия генерал-майор Никола Жеков по предложение на генерал-лейтенант Православ Тенев се поставя фактическото начало на Общия народен военен музей. Това разказват от Националния военноисторически музей (НВИМ) на своята фейсбук страница.
Едно начало, чакано повече от четвърт век, защото идеите за него са връстници на Сръбско-българската война. Начало на дългия и нелек път на изграждане на собствен облик, стил и изразност, на отстояване на духовни пространства, на обществено присъствие и признание. Начало на общност и единение между Българската армия и нейния музей, белязан с отговорност към бъдещите поколения, допълват от музея.
Днес НВИМ е семейство от четири музея – музеят в София, Военноморският музей и Парк-музеят на бойната дружба – 1444 г., във Варна и Музеят на авиацията в Крумово. Всеки от тях носи своя идентичност, но всички заедно изпълняват с отговорност завета на създателите – да съхраняват най-светлите страници от нашата военна история.
Честит празник на всички, свързали живота си с Националния военноисторически музей и допринесли с вдъхновение, знания, опит и енергия за днешния му облик, пожелават от ръководството на културната институция.
По повод годишнината през изминалата седмица бе открита изложбата "Познатият непознат”, която посетителите на НВИМ могат да посетят. Експозицията представя една неизвестна и много любопитна част от неговия милионен фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които се показват пред публика за първи път.
Сред любопитните експонати са игли за ревер, копчета за ръкавели и яки, часовници, пръстени, табакери, отличия и яйца Фаберже. Изящно обработени от благородни метали и скъпоценни камъни като платина, злато, сребро, диаманти, рубини и сапфири, те носят белега на универсални стойности и елегантност, надживяла времето.
В изложбата са представени произведения на ювелирното изкуство на над 25 от най-изтъкнатите европейски ателиета от края на XIX и началото на XX в. В нея са намерили място и ювелирно изработени часовници на известни швейцарски, немски и френски марки. Някои от бижутерските фирми произвеждат и български отличия. Част от изложбата ще бъдат звездите на най-високия орден на Княжество България „Св. Александър“, изработени от C.F. Rothe и G.A. Sheid (Австрия), и Kretly (Франция). /ИРС