Художникът Иван Мудов представя проекта си „Три цвята“ на пилоните пред Националния дворец на културата (НДК). Авторът прави своеобразна „деконструкция“ на националното знаме, като инсталира на тях по един флаг – бял, зелен и червен, съобщават организаторите.
Целта на проекта е фокусиране върху символиката на всеки цвят от трикольора. Формата и цветовете на българското национално знаме са определени в Търновската конституция от 1879 г. „Тя обаче не дава обяснение за символиката на цветовете. Изборът на цветовете се приписва на Георги Раковски. Според някои интерпретации самият Раковски иска да свърже символиката на знамето с индоирански източници. Смята се, че трите цвята и разположението им символизират основните съсловия в древното обществото и тяхната йерархия: бялото е духовенството, зеленото – работниците и червеното – войниците“, коментират организаторите. Други интерпретации свързват бялото с чистота и свобода, зеленото – с надежда и красива природа, а червеното – с кръвта на загиналите и борбеният дух.
„Три цвята“ е произведение на Иван Мудов, представено от регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала". Инсталацията ще остане на пилоните пред НДК до 1 август. / ГН